Escolta la ràdio de Clownia

Amparanoia

Amparanoia

Pionera de la fusió a l’Estat espanyol, Amparo Sánchez celebrarà els 20 anys del seu primer disc com a Amparanoia, El poder de Machín (Edel Music, 1997).

La cantautora andalusa ha recollit en el seu últim treball, El coro de mi gente (Warner, 2017), els seus grans èxits musicals acompanyada a l’estudi de músics que abanderen el mestissatge en diverses generacions: de Manu Chao, Fermin Muguruza, Marinah, Macaco o Joan Garriga, entre d’altres. El poder de Machín, el seu debut com a Amparanoia, l’ha va situar entre les veus més rellevants de la fusió i la world music.

És per això, que ara Sánchez li treu la pols a les primeres cançons del grup i les alça de nou amb una gira d’àmbit mundial, Machin World Tour 2018 i una de les ocasions per escoltar-la a Catalunya, serà al Clownia.

The Cat Empire

The Cat Empire

Els australians presentaran en exclusiva a Clownia el seu nou disc. Serà l'única oportunitat per veure'ls a Catalunya aquest estiu.

La banda formada l'any 1999 han aconseguit que la seva fusió de jazz, reggae, ritmes llatins i un ska iniciàtic hagi fet la volta al món més d'una vegada. A Catalunya concretament, els darrers anys pengen el cartell d'entrades exhaurides i enguany, el primer i únic concert de l'estiu en terres catalanes serà a Clownia.

Encapçalada per Felix Riebl (veu i percussió) i Harry J. Angus (veu i trompeta), la formació de Melbourne ha col·laborat a l'últim àlbum de Txarango, El cor de la terra (Discmedi, 2017), en la cançó “Som foc”. La complicitat musical culminarà a les valls del Ripollès on els australians aprofitaran per estrenar les cançons del seu novè i esperat disc.

Els Catarres

Els Catarres

El trio d’Aiguafreda no es perdran la cinquena edició del festival per presentar les seves noves cançons vitalistes i enèrgiques del seu nou àlbum, Tots els meus principis (Música Global, 2018).

La música d’Els Catarres desperta alegria, frescor, amor i amistat. Els vallesans han estat un any i mig lluny dels escenaris, han viscut mil i una experiència i han respirat aires renovats per tal de facturar els temes més esperats de l’any. El primer avançament del nou àlbum, el videoclip “Fins que arribi l’alba” va superar les 50.000 visites en 24 hores.

El grup ha comptat de nou amb la producció de David Rossell (Dept., Brams) a l’estudi Can Pardaler d’Artés, on s’hi ha instal·lat a principis d’any per gravar el repertori que els durà pels escenaris aquest estiu. El quart disc de la formació sona més elèctric, punyent i ballable. Un ADN catarra que ja és marca de la casa.

Xavi Sarrià

Xavi Sarrià

L’exlíder d’Obrint Pas debuta a Clownia amb el seu debut com a cantautor rocker, Amb l’esperança entre les dents (Propaganda Pel Fet!, 2017).

Ja fa dues dècades que Xavi Sarrià va escollir l’ofici de la música. Al micròfon, ha estat l’encarregat d’acompanyar tota una generació de joves inconformistes amb Obrint Pas i també ha mostrat la seva faceta més literària com a novel·lista. L’any 2014 la banda valenciana de referència van plegar veles, i a partir d’aleshores va sorgir una espurna de cantautor en Xavi Sarrià. El músic va oferir alguns recitals en solitari, acompanyat de Feliu Ventura, i finalment, ha teixit el seu cançoner més personal a Amb l’esperança entre les dents.

En directe, s’acompanya d’una banda mixta de pop-rock i una potent secció de vents, per defensar el seu nou ofici de cantautor rocker.

Marinah

Marinah

La cantant i compositora barcelonina va estar 13 anys al capdavant del grup Ojos de Brujo, presenta nou disc en la seva trajectòria en solitari, Afrolailo (Kasba Music, 2017).

La història de la fusió en l’àmbit estatal no seria la mateixa sense Marinah i el seu anterior grup, Ojos de Brujo. Prova d’això és el seu tercer treball en solitari, dos anys després de la seva unió amb la guitarra de Chicuelo a Sintonías (Taller de Músics, 2015). En les noves cançons que Marinah lluirà a Clownia, la rumba, el reggae i el flamenc ballen al costat dels ritmes més ‘afro’ i de la música llatina. Afrolailo no és només una manera d’entendre la música, sinó una manera d’encarar la vida.

Doctor Prats

Doctor Prats

Els vallesans tornen amb noves cançons carregades de records i experiències en el seu tercer disc de pop-fusió explosiu.

Fa tres anys que Doctor Prats van debutar amb una fusió genuïna i sorprenent amb el disc Patates amb peix (autoeditat, 2015) i en poc temps ja van ampliar el seu repertori sonor amb Aham Sigah (Música Global, 2016). Coloristes, vitalistes i amenitzadors de les nits més estiuenques, els terrassencs preparan el que serà el seu tercer àlbum, una revàlida que els durà a Clownia com una de les primeres parades festivaleres.

Roba Estesa

Roba Estesa

Són la revolució feminista de la música festiva. El septet del Camp de Tarragona començarà la gira festivalera a Clownia amb nou disc sota el braç, Desglaç (Coopula Records, 2018).

El folk calentó de Roba Estesa es consolida a l’estudi amb el segon àlbum Desglaç. Guanyadores del Concurs Sons de la Mediterrània 2015, el debut Descalces (Coopula Records, 2016) les va dur arreu dels Països Catalans amb uns valors ben clars: combinar la música d’arrel amb els sons festius més actuals, com a dones empoderades. Amb experiència i molts kilòmetres a l’esquena, es mantenen combatives amb ritmes encara més ballables.

Auxili

Auxili

El reggae dels d’Ontinyent s’amplifica de nou al seu tercer disc, Tresors (Propaganda Pel Fet, 2018).

La València més jamaicana arribarà a Clownia de la mà d’Auxili. El grup presentarà les cançons del seu nou àlbum, Tresors, que en paraules del grup és “el nostre camí, però també les nostres ferides, el nostre refugi, les nostres cançons”. Una retrobada amb el públic que l’ha fet créixer des del 2009.

Bukahara

Bukahara

Des d'Alemanya, en la secció internacional del festival arriben Bukahara amb una alegria i una barreja d'estils plena d'il·lusions.

A cavall entre Colònia i Berlín, el còctel sonor dels alemanys capgira les tornes i sembla que no pugui encaixar, però casa a la perfecció: swing psicodèlic, reggae amb sonoritat àrab, jazz balcànic o fins i tot hip hop-folk. Tot plegat, amb cert to acústic i una voluntat de construir a través de la cultura. És el cas del seu tercer disc que presentaran a Clownia, Phantasma (autoeditat, 2017)

El Diluvi

El Diluvi

Des de la comarca de l’Alcoià, al País Valencià, arriba el mestissatge mediterrani d’El Diluvi per ballar sense parar amb tendresa i rebel·lia.

El grup, format per set músics amb la veu càlida de Flora Sempere al capdavant, va decidir revisitar el repertori d’un dels cantautors cabdals de l’escena valenciana, Ovidi Montllor. D’aquí va florir el nom del grup, el qual fa referència a una de les cançons de l’alcoià, però mica en mica, el grup va començar a trobar una veu pròpia que es va deixar entreveure a Motius (Música de Telers, 2014) i que s’ha desenvolupat als discos més recents: Alegria (autoeditat, 2015) i Ànima (autoeditat, 2017).

Ovidi4

Ovidi4

Les cançons d'Ovidi Montllor tornen a escena de la mà de Mireia Vives, Borja Penalba, David Caño i David Fernàndez.

L'any 2015, coincidint amb el vintè aniversari de la mort d'un dels màxims referents de la cançó al País Valencià, Ovidi Montllor, tres artistes es van ajuntar per reviure i homenatjar la seva obra i el seu autor. Ells són el poeta David Caño (l'artista), el músic Borja Penalba ('el cantant') i l'exdiputat de la CUP i periodista David Fernàndez ('el pallasso').

Primer van començar elevats al cub, però ara, elevats al quadrat incorporen la dolça i càlida veu de la valenciana Mireia Vives per engrandir el projecte. Al Clownia faran que la memòria segueixi ben viva.

Joan Garriga i El Mariatxi Galàctic

Joan Garriga <strong>i El Mariatxi Galàctic</strong>

L'acordionista Joan Garriga presenta noves cançons al costat del Mariatxi Galàctic, més íntimes i de tu a tu.

El músic garriguenc és un dels mestres de la combinació de gèneres i ritmes de casa nostra. Líder de Dusminguet i ànima motora de La Troba Kung-Fú, Joan Garriga fa balanç de la seva trajectòria i també recupera les seves cançons més mítiques en una posada en escena més propera i íntima amb el públic.

Koers

Koers

Amb el reggae com a motor de la seva música, la banda lleidatana debutarà a Clownia amb el seu primer disc, Unbroken (Halley Records, 2017).

Koers són un d’aquells grups on l’esforç dona resultats del tot gratificants. Formació creada el 2014 pels germans Kelvin i Kelly Isaiah, la banda va guanyar un any més tard el concurs Directe. Després de l’EP iniciàtic Unity in Diversity (El Tercero Studio, 2016), Koers han publicat la seva carta de presentació, Unbroken, un primer treball d’essència roots, que també es mou pel new wave, dub, pop i el rock. Tal i com el nom de la formació indica (‘koers’ vol dir ‘ritme’ en la llengua afrikáans) i en faran gala en la seva actuació a Clownia.

Sabor de Gràcia

Sabor de Gràcia

La formació rumbera retrà homenatge al mestre Peret amb el seu últim doble disc, Sabor a Peret (Discmedi, 2018).

Ja fa quatre anys de la mort del rei de la rumba, però la seva música segueix ben viva. Al seu nou disc, Sabor de Gràcia han decidit vestir els temes del rumber maresmenc molt ben acompanyats d’artistes de diverses generacions, des de La Pegatina, Jarabe de Palo o Lucrecia, fins a Gipsy Kings o el mateix nét de Peret, Dani Pubill.

La banda encapçalada per Sicus Carbonell són uns veterans de la rumba i a ritme de ventilador ja han superat les dues dècades de trajectòria. El seu directe és festiu i irreverent, una onada de clàssics del tot actualitzats.

La Mulata

La Mulata

Nou músics dalt de l'escenari per ballar sense parar amb la música més delirant!

El grup barceloní va decidir començar a fer camí l'estiu de 2014. Davant l'auge del reggaeton i la música electrònica, La Mulata posen de cap per avall la fusió i presenten un mestissatge llatinocatalà, perquè la salsa i el merengue no estan renyits amb la cultura catalana!

Marcel Lázara i Júlia Arrey

Marcel Lázara i Júlia Arrey

L'exveu i guitarra de Txarango i Júlia Arrey presenten un projecte de cançó d'autor senzilla i intimista, de sonoritat brasilera.

Sonhos na rua. Pedalant endins (Halley Records, 2018) és més que el disc de debut del projecte del tàndem format per Marcel Lázara i Júlia Arrey. L'exguitarra i veu de Txarango va decidir allunyar-se dels escenaris i al costat de Júlia Arrey van endinsar-se en una aventura vital: un viatge al Brasil en bicicleta. De totes les experiències viscudes, les persones que hi van conèixer i les cultures en què es van submergir en van sorgir unes cançons que de tornada, han decidit conformar el seu primer àlbum.

Lázara (guitarra i veu) i Arrey (zabumba i veu) presenten un duet de cançó catalana amb sons brasilers, una amalgama sonora radiant i intimista.

Doctor Krápula

Doctor Krápula

Són una de les bandes més importants de l'Amèrica Llatina actuarà en exclusiva a Clownia amb les seves cançons de crítica social i rock alternatiu.

Referents de l'escena rock festiva de Colòmbia i la resta de territori llatí, Doctor Krápula acumulen vint anys de trajectòria i milers i milers de seguidors arreu del món. Amb set àlbums al mercat i un DVD en directe, han estat nominats 5 vegades al Grammy llatins, entre els reconeixements més destacats. El seu rock alternatiu és una explosió de punk, ska, hip hop i reggae amb un to social i rebel que engrandeix la seva obra.

A Clownia interpretaran les millors cançons del seu repertori i també aprofitaran per presentar el seu darrer disc, Animal (Intolerancia Colombia, 2017).

O Sonoro Maxín

O Sonoro Maxín

Música tradicional gallega i sons festius i ballables a ritme de veu baix, guitarra, bateria i acordió

De la unió de músics provinents de les bandes Lamatumbá i Cinnamon Gum va néixer O Sonoro Maxín, una nova manera d'entendre la tradició musical gallega. Creada l'estiu de 2007, la formació ha celebrat la seva primera dècada amb el disc Sete dezasete (Inquedanzas Sonoras, 2017), 7 i 17 en gallec, números especials per a la banda. No només per la seva trajectòria, sinó que són els dies de la fira d'Ourense, la seva ciutat natal. Cúmbia gallega, rock i reggae d'un caos musical genial que troba ordre en dos nombres primers.

Bazzookas

Bazzookas

L'octet holandès són tota una referència de la música festiva dels Països Baixos i a Clownia es donaran a conèixer en territori desconegut, però proper.

Són 8 músics a l'escenari i ho donen tot com si fos la fi del món. Els directes de Bazzookas són tota una experiència pels sentits i per l'ànima. De base ska, els ritmes sincopats festegen amb el riff de guitarres més destralers i rockers, però també amb la veu melòdica més pop que s'intensifica amb una secció de vents hilarant i uns teclats i sintetitzadors del tot envejables.

Suu

Suu

La jove cantautora presenta el seu primer disc, Natural (Halley Records, 2018) després de triomfar a Youtube amb les seves covers.

Les xarxes socials han estat una alenada d'aire fresc per a la música. Un nou mitjà de comunicació entre els seguidors i l'artista i també per a conèixer noves veus. És el cas de Suu que darrere de l'àlies a Instagram i Youtube de @tontaca13 acumula gairebé 50.000 seguidors. La seva frescor i sinceritat l'han dut a presentar el seu primer disc sense filtres, Natural, que presentarà a Clownia acompanyada d'una nova banda en directe.

Orquestra Di-Versiones

Orquestra Di-Versiones

Veterans del festival, el grup de versions oferirà les seves millors i esbojarrades gales a l'hora del vermut a la plaça de la vila de Sant Joan de les Abadesses.

Di-versiones són una banda de músics que estimen el que fan. Es prenen la música com la seva vàlvula d'escapament per fugir de la rutina i l'actualitat. És per això, que el seu còctel festiu revesteix cançons de radiofórmules i grans himnes dels darrers 50 anys.

Amb 12 anys de trajectòria a l'esquena, l'Orquestra Di-versiones han decidit enregistrar el seu primer disc exclusiu, Diverdiscu (U98 Music, 2018), per a tots aquells seguidors que els acompanyin a la gravació, un concert en directe celebrat a la sala La Mirona de Salt el 23 de març de 2018.

Però com ells bé saben, el seu gran valor rau en els directes i així ho demostraran de nou en el cinquè aniversari del festival del Ripollès.

Los Caligaris

Los Caligaris

Emblema de la fusió a Argentina, Los Caligaris són un dels valors imprescindibles de la música festiva llatina.

La màgia, la il·lusió i els somriures són el motor de combustió d'aquest grup argentí que basa la seva sonoritat en el rock, l'ska, la cúmbia i el quartet cordobès, gènere popular de la ciutat que els ha vist créixer. La seva discografia és extensa –han publicat nou treballs discogràfics des del 1997– i la seva popularitat també. El seu darrer àlbum Circología (Mil canciones, 2015) culmina la seva vinculació amb el circ tan a l'estudi com als directes, amb números espectaculars.

Jo Jet i Maria Ribot

Jo Jet i Maria Ribot

El duet manresà presentarà el seu segon disc, Lliure o descansar (autoeditat, 2016), una dicotomia sonora de cançó d'autor que reflexiona sobre la voluntat de les persones.

La suavitat i tendresa de Jo Jet i Maria Ribot s'endinsa en les preguntes més cabdals de l'ésser humà. Al seu darrer àlbum, Lliure o descansar, investiguen la manera d'entendre i encarar la vida. Proposen dues opcions: el que ens fa feliços i ens realitza com a persones o bé el que ens dona seguretat. Es tracta d'un projecte multidisciplinar que també ha comptat amb la llavor de dissenyadors, creatius i il·lustradors.

Dj. OGT

Dj. OGT

Com ja és tradicional, el punkadiscos DJ OGT s'encarregarà de posar el punt i final a les màgiques nits de Clownia amb la seva selecció de música festiva.

El reusenc prepara una sessió de doble aniversari. D'una banda, celebrarà els seus 10 anys de sessions que l'han dut arreu del món per amenitzar les nits més ballables, però també dedicarà molts èxits a la cinquena edició de Clownia.

Reggae, ska, ritmes llatins, pop i rock, el més bo i millor al final de les vetllades musicals de Clownia i també, entre concert i concert perquè la música no pari mai.

El Pot Petit

El Pot Petit

El nou espectacle de la companyia de música familiar arribarà a Clownia per obrir bé les orelles a petits i grans.

Diuen que al pot petit hi ha bona confitura i en aquest cas, molts músics i bones cançons. La formació altempordanesa ha entrat a l'estudi aquesta primavera per enregistrar les cançons del seu tercer disc. El Pot Petit són una de les propostes de música familiar més ben rebudes per a les famílies per la seva combinació d'elements artístics: música, teatre i titelles.

Pam i Peu

Pam i Peu

La companyia Circ Accidentats torna de nou a Clownia amb l'humor i les acrobàcies com a ingredients principals del seu espectacle.

Un tàndem del tot sapastre recorren als trucs de màgia, malabars, acrobàcies, perla xinesa o jocs de manipulació amb la caixa, ells mateixos o una cinta mètrica. Recursos no els hi falten per fer passar una bona estona a totes aquelles persones curioses: com s'ho farna per posar un pal llarguíssim en una caixa?

Ivan Prado

Ivan Prado

Per al portaveu de l’associació Pallasos en Rebeldía, Iván Prado, el riure és un gran motor de canvi i n’oferirà les claus en un taller de clown exclusiu per al festival.

El també director del Festiclown –una cita itinerant que trenca murs i fronteres polítiques i econòmiques a través d’espectacles de clown i cultura socialitzadora- desenvolupa una tasca social i de conscienciació a través de les arts del circ i la màgia dels clowns. Amb aquest esperit, també ho predica des de Pallasos en Rebeldía, una associació de cooperació internacional que lluita per la fraternitat entre els pobles. 

L’amor, l’alegria, el somriure, la lleialtat i la solidaritat són valors cabdals que tot clown ha de tenir i en el transcurs de la cinquena edició del Clownia, tots aquells que vulguin posar-se el nas vermell ho podran experimentar de la mà d’un gran mestre com Prado.

Cabaret Clownia amb
Guillem Albà
i La Marabunta

Cabaret Clownia amb Guillem Albà i La Marabunta

Clownia deixa en mans de Guillem Albà & La Marabunta l'espectacle més sonat i irreverent del festival.

Després del gran èxit en l’edició 2016 del Festival Clownia, Txarango proposa a Guillem Albà que revolucionin de nou Sant Joan de les Abadesses. En aquesta ocasió, amb una dosi extra d’emoció, poesia, i risc. Un gran cabaret de circ amb algunes de les millors artistes del país per gaudir i compartir amb tota la família. Guillem Albà & La Marabunta celebraran així el cinquè aniversari de la seva gira, amb 3 premis del públic i 250 actuacions arreu d'Europa.

Valtonyc

Valtonyc

El raper mallorquí, condemnat a tres anys i sis mesos de presó, actuarà al festival per denunciar la vulneració dels drets a la llibertat d'expressió.

El Clownia se suma a tots aquells festivals que en defensa i suport de Valtonyc han afegit el raper a les seves programacions. El músic illenc podrà presentar les seves cançons en un espai amic que no està d’acord en la vulneració del dret a la llibertat d’expressió que fa de la música una eina de transformació social i reflexió.

Josep Miquel Àngel Arenes ha estat condemnat pel Tribunal Suprem per delictes d'enaltiment del terrorisme, injúries greus a la corona i calúmnies per les lletres de les seves cançons, a tres anys i sis mesos de presó.

L'art no es pot empresonar. Les idees, com la música, sempre s'escolaran a través de qualsevol mur.

Txarango i Amics

Txarango i Amics

Sense dubte, el concert més especial de la gira estiuenca dels amfitrions del festival.

Txarango s’han reservat les dates del Clòwnia per retrobar-se amb bons amics i companys de viatge musical. La banda del Ripollès presentarà un espectacle inèdit en la cinquena edició del festival, un any després de presentar-hi el seu tercer disc El cor de la terra (Discmedi, 2017) i d’haver actuat als Països Baixos, França, Anglaterra, Alemanya, Bèlgica, Turquia, Itàlia, Japó, Polònia, Colòmbia o l’Índia.

El grup interpretarà les seves cançons més estimades amb artistes diversos amb qui han compartit escenaris i estudis de gravació.

La Veu. Ràdio de Sant Joan de les Abadesses

La veu

La Veu és l’emissora municipal de Sant Joan de les Abadesses. Com a mitjà públic, la seva direcció i el seu equip de col·laboradors tenen la voluntat i el compromís de fer visibles aspectes socials i de cooperació que no apareixen habitualment als grans mitjans de comunicació. Ho fa en un espai setmanal al seu magazín de capçalera i en col·laboració amb l’entitat local Ens Movem, que cada mes dedica les seves accions i activitats a donar a conèixer la feina de col·lectius, associacions i plataformes que lluiten per un món més just. Per aquest motiu, i seguint amb aquest esperit, La Veu ha decidit reforçar tota la tasca que fa l'Espai Consciència del festival, fent-li d'altaveu més enllà del recinte. Trobareu xerrades, entrevistes i altres continguts relacionats amb l’Espai Consciència a les xarxes socials i es podran recuperar a la carta.