ESPAI CONSCIÈNCIA
L’Espai Consciència neix amb la intenció de ser un espai de referència del qüestionament de la configuració de la societat actual. A través de xerrades, tallers, assemblees obertes i espais d’intervenció artística vol treballar per una societat justa, equitativa, sense desigualtats i amb igualtat d’oportunitats. Pretén actuar com a catalitzador de moviment i r(e)volució de les consciències i, també, transcendir la finalitat decorativa i secundaria de les arts. L’Espai Consciència compta, a més, amb una fira d’entitats i col·lectius que pretén fer d’altaveu de les seves-nostres lluites.
TEMÀTICA 2019
L’Espai Consciència del Clownia 2019 es presenta sota el lema “El capitalisme mata el planeta”. Aquest va ser un dels eslògans utilitzats el passat mes de març en la primera vaga estudiantil contra el canvi climàtic, convocada pel moviment juvenil europeu.
“Em preocupa la justícia climàtica i el planeta viu. La nostra civilització està sent sacrificada perquè un nombre molt reduït de persones continuïn guanyant enormes quantitats de diners. La nostra biosfera s'està sacrificant perquè els habitants rics de països com el meu (Suècia) puguin viure en el luxe. Els sofriments de molts paguen pels luxes d'uns pocs.”
Greta Thunberg, estudiant i activista nominada al Nobel de la Pau.
El canvi climàtic s'ha convertit en una realitat que posa en perill el futur del planeta i de la pròpia humanitat. Ens diuen que la catàstrofe ecològica que avui en dia viu el nostre ecosistema és el resultat de l’acció de l’home, però és, sobretot, conseqüència de la lògica i del funcionament del sistema de producció capitalista que arrasa amb tot el que troba -fins i tot amb el medi ambient-, per tal de garantir els beneficis econòmics d’un petit grup d’empreses transnacionals que, en molts casos, vulneren els drets humans allà on treballen.
Segons les Nacions Unides s’estima que la humanitat té 11 anys per evitar un desastre ambiental catastròfic. L’any passat va ser el quart any més càlid des de 1850. Es preveu que el nivell global del mar pugi més de mig metre durant els propers 80 anys i el Mediterrani és una de les àrees més vulnerables. La contaminació atmosfèrica està reduint en dos anys l’esperança de vida al continent europeu. La pujada de temperatures provoca desertitzacions i sequies, la desforestació dels nostres boscos i catàstrofes naturals que estan provocant el moviment de persones per causes mediambientals, els anomenats ‘refugiats climàtics’. Els responsables d’aquesta destrucció medioambiental tenen noms i cognoms: es calcula que el 63% de les emissions de CO2 a nivell mundial són conseqüència de l’activitat de 90 multinacionals i, només a Europa, el 60% de la contaminació és produïda per cinc d’elles. La lluita pels recursos fòssils, a més, està provocant i provocarà encara més l’esclat de conflictes bèl·lics arreu.
Des del passat mes de novembre, estem sent testimonis d’un aixecament de la joventut a nivell internacional contra el canvi climàtic que s’uneix a la denúncia de moltes organitzacions que fa temps que reclamen un canvi global per preservar el planeta.
Hi ha alternatives a aquest sistema depredador que estem veient, poc a poc, implementades a molts indrets del món: des de la remunicipalització de serveis bàsics al tancament de nuclears, passant per construir xarxes de transport públic de qualitat. Però, més enllà d’això, cal que adoptem nous sistemes organitzatius més sostenibles i que retornem a la terra, al consum local i, fins i tot, a deixar de consumir o decreixer. Parlem d’agroecologia i sobirania alimentària que, a més d’autoabastir-nos respectant l’entorn, suposen un canvi de paradigma cap a la justícia global, la redistribució de la riquesa i, fins i tot, el respecte de drets humans i promoció de la pau.
La lluita per la terra és la lluita per a la transformació social, per un món més just i respectuós. És per això que, des de l’Espai Consciència del Clownia, alcem la veu per dir que el planeta no es ven, es defensa. Recorda, no tenim un planeta B!
LLOC I HORARI
L’Espai Consciència té lloc, igual que els últims anys, en una carpa de circ que estarà instal·lada al camp de futbol que es troba al costat del recinte del festival. L’espai és d’accés lliure (s’hi accedeix sense entrada) i estarà en funcionament divendres 28 i dissabte 29 de juny de les 15h a 21h. Dijous i diumenge l’espai romandrà tancat.
Des de l’Espai Consciència creiem en la importància de generar un entorn acollidor que disposi del caliu necessari per desenvolupar totes les activitats, tallers i xerrades proposades. Per aconseguir aquest ambient desitjat, l’espai es divideix en quatre grans zones:
Riu Sora - Plataforma Aturem el Polígon de la Carretera de les Llosses - Cercle Garrotxa Ripollès de l'Ateneu Cooperatiu Terres Gironines - XES Ripollès - Ràdio La Veu de Sant Joan - Som Mobilitat - Pol·len edicions - Espai Contrabandos - Justícia Alimentària - Fundació MAP - Casal Popular la Metxa - Greenpeace - Tigre de paper Edicions - Grup local Som Energia del Ripollès - Associació Oikocredit Catalunya - Rebel·lió o Extinció Barcelona - COOOS, Cooperació Osona Sàhara - Yalah Sàhara - SOS Costa Brava - Azadî. Plataforma de solidaritat amb el poble kurd - Associació LGBT TalComSom - Ramaderes.cat - Revista Opcions - Fundació Esperanzah - Festival Esperanzah - GATS - Llobregat 47 - Arç Cooperativa - XES
ART VIU
Fixant-se en les cultures locals com a font d’inspiració, YaÏd (Àlex Oliver), il·lustrador del Maresme, ha estat més d’un any viatjant per Àsia combinant les seves dues grans passions: l’art i viatjar.
Girl power! Així es descriu Ritz Frittz (Rita Fittipaldi). És una il·lustradora i muralista brasilera que actualment viu a Barcelona, on cursa un cicle d'il·lustració a l'Escola Massana.
Ona Marcet, nascuda a Sant Quirze del Vallès, 1989. Formada en Bellas Arts i Il·lustració, pinta desde que sap distinguir colors, estampa roba i experimenta amb diferents tècniques (carbó, acrílics, transferències, tinta, digital...). És amant dels collage i membre del Colectivo Baricela, un grup format per set dones que autoeditan tot allò que les inquieta en format fanzine, serigrafía o graffiti.
Tres Voltes Rebel és un projecte d'il·lustració reivindicativa que tracta, a través del llapis i l'aquarel·la, posar sobre la taula causes socials d'actualitat. La il·lustradora que està darrere d'aquest projecte és Ame Soler, una jove nascuda a Almussafes (País Valencià) que actualment porta a terme la seva carrera artística a Barcelona.
Dinamitzen: Benedetta i Dario de HugReCulture (amb la col·laboració de Permacultura Ibera).
Ens endinsarem en el món de la Permacultura, aprendrem els seus principis, intercanviarem preguntes i inquietuds sobre la Cultura Permanent, a través de dinàmiques participatives, fetes a mida per tota mena de públic que vulgui saber una mica més sobre aquesta disciplina. La Permacultura no és només una forma de fer agricultura, és estimar-se a un mateix i a les persones, als animals i als elements que ens envolten: permacultura és formar part d'un ecosistema (urbà, rural, aquàtic, lunar, etc.) on tots els elements estan interconnectats entre ells, per a crear un equilibri canviant i resilient. Vols saber-ne una miqueta més?
El nostre model de consum, incentivat pel sistema capitalista que busca la màxima producció i beneficis, té impactes mediambientals, socials i culturals: envelliment poblacional, destrucció del paisatge, abandonaments de terres i pèrdua de la seva fertilitat, expulsió de camperols.... Quin paper tenim nosaltres? I les multinacionals? El món rural està lligat especialment a l’agricultura i a l’alimentació, nosaltres vivim on vivim depenem d’ell. Parlem d’agrecologia i sobirania alimentària com a eines mediambientalment respectuoses i socialment sensibles, i això vol dir nous models de consum, però també models organitzatius més sostenibles.
Hi participen:
Modera: Roger Palà, periodista de Crític
Dinamitza: Resilience Earth
Tens ganes de transformar el món des d’una perspectiva social i ecològica però no saps com fer-ho? Aquest taller et dotarà d’un sentit de responsabilitat vers el teu entorn social i ambiental, promovent les capacitats de suport i construcció comunitària, i facilitant recursos i eines per a esdevenir agents de canvi.
Catalunya té presos polítics per convocar un referèndum l’1 d’octubre de 2017. A Navarra, set joves estan a la presó per una baralla amb uns Guàrdia Civils en un bar, tres d’ells hi són des de fa gairebé tres anys. Aquests són exemples de la repressió que l’Estat espanyol utilitza per atemorir i controlar la població. Aquest no és un fet nou i hi ha un llarg etcètera de casos. Enguany fa 30 anys que els primers joves, de manera col·lectiva, es van negar a fer la mili. Molts d’ells van acabar a presó. En aquesta taula escoltarem testimonis i analitzarem el present i el passat de l’Estat espanyol i les seves eines repressives.
Hi participen
Modera: Laura Rosel, periodista
Aquesta xerrada disposarà d'interpretació en Llengua de Signes
Dinamitza: Espai Akasha
Començarem el dissabte amb una sessió de Ioga a l’aire lliure. Aquest taller és àpta tant per joves, com per famílies amb infants. Si hi ha prou gent es faran grups.
Dinamitza: Astrid Van Ginkel
Els remeis naturals sempre han existit. Les dones que els usaven eren titllades de bruixes i moltes condemnades a la foguera. Retornem als orígens i recuperem la sabiduría tradicional, les plantes i els aliments ens poden curar. Farem una excursió per l’entorn de Sant Joan de les Abadesses per descobrir i tastar plantes que tot sovint trepitgem però de les quals en desconeixem els usos i les propietats.
Dinamitzen: Elena Crespi i Rosa Padrosa
Noves masculinitats, noves feminitats? I si ens replantegessim que potser no tot ho hem de dividir en masculí o femení? Si volem construir un món feminista hem d'anar molt més enllà dels estereotips. Vine i pensem-hi plegades!
Les concepcions de la cultura popular sempre s’han vist com a modes de reproducció de l’status quo. Davant d’això, a casa nostra -i també a l’exterior-, diversos col·lectius han decidit abordar la lluita política contra l’establishment des de la producció cultural i simbòlica. El paper crític de les seves pràctiques han convertit les seves arts en eines de microresistència. La cultura és un acte polític? Què passa quan l’activitat cultural es converteix en una forma de lluita i de resistència? Es poden obrir nous camins polítics a través de la creativitat? Analitzarem les expressions culturals com a una forma de lluita contra les forces del control patriarcal i capitalista.
Hi participen:
Modera: Neus Molina, periodista cultural
Aquesta xerrada disposarà d'interpretació en Llengua de Signes
Dinamitzen: Yalah Sàhara i COOOS
Taller artístic, intercultural i cooperatiu per a totes les edats. A través d'una dinàmica cooperativa, juntament amb infants sahrauís, elaborarem una producció amb la finalitat de trencar el silenci, per un Sàhara lliure.
Els darrers mesos els joves d’arreu s’han alçat per dir prou a la destrucció del planeta. La contaminació de l’aire i la terra, els residus, la desforestació, els sistemes de producció o la planificació urbanística provoquen tenen impactes, sovint irreversible en el mediambient. El nostre model de consum no posa al centre ni les persones ni el planeta. Quin impacte hi tenim nosaltres? És irreversible? Quines accions s’estan duent a terme per capgirar la situació? Existeixen alternatives?
Hi participen:
Modera: Modera: Mercè Folch, periodista
Aquesta xerrada disposarà d'interpretació en Llengua de Signes
Dinamitza: Siibo Africa
A moltes cultures diferents practiquen la “dansa de la pluja”, una dansa cerimonial que s'interpreta per invocar la pluja i assegurar la protecció de la collita. Aprendrem a ballar-la tal com la fa la comunitat diola al Senegal, a la zona de Casamance, i comptarem amb percussió en directe.
Sol, bon menjar i música. Les tres claus per fer un dinar de comiat del Clownia. Paella solidària a benefici de l’Associació dones de Caparan per a la reconstrucció d’un pou d’aigua i l'arranjament de plaques solars. És possible gràcies a Cultura amb Causa. Preu: 5€. Venda de tiquets a la parada de marxandatge de Txarango i el mateix dia a la Plaça Barcelona.
La glosa és una pràctica de tradició oral que comparteixen moltes cultures i a casa nostra hi està molt arrelada. A partir d'una melodia, les intèrprets glosen lletres improvisades creant una experiència única i irrepetible. A Clownia tindrà lloc una mostra de glosa en femení a través de cinc veus i un acordió marcant el ritme de la improvisació.
Somsó és una batucada de no mixta i autogestionada nascuda al barri barceloní del Poble Sec. Els mou la música, especialment la percussió, i la lluita social i de gènere. Estan aquí per tocar, fer-vos ballar i acabar amb les desigualtats de gènere i violències contra la dona.