ESCOLTA EL CLOWNIA 2019

BALKAN PARADISE ORCHESTRA

BALKAN PARADISE ORCHESTRA

La fanfàrria barcelonina farà vibrar la vall del Ripollès amb el seu repertori de música balcànica.

Nascuda l'any 2015, la formació integrada només per noies passegen la tradició balcànica allà on van. El seu primer disc, K'ataka (Microscopi, 2018) és la carta de presentació de les Balkan Paradise Orchestra, però en directe la seva música s'engrandeix a gran escala. La seva curta trajectòria llueix diversos guardons: el primer premi del Concurs Internacional de Música de Carrer a Haizetara (País Basc), guanyadores del Concurs Sons de la Mediterrània 2017, el projecte Cabal Musical 2015 i el més recent, el Premi Enderrock 2019 per votació popular com a millor disc de folk.

Les Balkan ens conviden a un viatge sonor de Sèrbia a Bulgària, protagonitzat per una fanfàrria de vents metalls compacta i precisa. En el seu repertori també inclouen melodies catalanes, gregues, romanís o macedònies. Esteu preparats per seguir-los el ritme?

PUPIL·LES

PUPIL·LES

Des del País Valencià, Pupil·les sacsejarà consciències amb el seu rap electrònic feminista.

El patriarcat també s'ha de combatre des de la música i aquest és el motor d'aquest projecte musical valencià. Les veus de Natàlia Pons i Mireia Matoses, i amb Joan Rodríguez als plats, beuen dels sons més alternatius del sud però amb un missatge d'empoderament en contra de l'assetjament, la censura, els maltractaments i els estereotips. En la seva discografia hi consten dos discos, Bruixes de dol (autoedita, 2014) i Les silenciades (autoeditat, 2017) i des d'aleshores han publicat tres senzills punyents: “V”, “Colps de puny” i “Llàgrimes negres”.

Pupil·les agafaran les regnes de la matinada, on la festa i el compromís segueix dempeus per tancar una vetllada inoblidable.

LILDAMI

LILDAMI

El raper de Terrassa és un dels artistes emergents més populars de l'any i arriba a Clownia amb les seves rimes genuïnes i els beats elegants.

Darrere de Lildami s'hi amaga Damià Rodríguez, un jove vallesà que ha decidit deixar de banda la seva carrera com a dissenyador industrial per apostar per un somni: ser un artista en majúscules. Carismàtic i creatiu, Lildami s'allunya dels estereotips més foscos que s'atribueixen al rap i el trap. La seva música destil·la perspicàcia i personalitat, i s'acompanya en directe de Sr Chen i Emotional Goku per arrodonir-ho millor. La seva filosofia és gaudir del camí i que els elogis arribin en vida i no quan tu ja no els puguis escoltar. D'aquesta premissa ha nascut el seu darrer àlbum, Flors mentre visqui (Halley Records, 2019).

El rap i el trap en català tenen una bona salut actualment i un dels seus màxims exponents és Lildami i parafrasejant el seu lema és 'Imparabla'!

SEGONAMÀ

SEGONAMÀ

La fusió festiva dels tarragonins Segonamà aterra a Sant Joan de les Abadesses per acompanyar les nits més càlides del festival.

Nou joves amb les coses clares dalt de l'escenari. Després de llançar-se a la piscina amb el seu primer disc Endinsa't (autoeditat, 2016), Segonamà han seguit investigant en la combinació d'estils ballables i alegres al segon llarga durada, Respira (autoeditat, 2018). Després de l'èxit a Youtube del videoclip “Crida” -on hi participen Txarango- amb més de 72.000 visualitzacions, el grup farà parada de la Crida Tour per Clownia.

JOAN GARRIGA

JOAN GARRIGA

Noves cançons i d'altres dels projectes anteriors del músic vallesà en un format més íntim i sincer.

Joan Garriga és un dels trobadors referencials en el terreny de la fusió. L'auge del mestissatge a casa nostra no es pot entendre sense formacions precursores on ell hi ha format part, com ara Dusminguet o La Troba Kung-fú. Malgrat està centrat en la composició musical per a obres teatrals -com ara La bona persona de Sezuan de B. Brecht (estrenada al Teatre Nacional de Catalunya) o bé Bodas de sangre de F. García Lorca (estrenada al Teatre de la Biblioteca de Catalunya)-, Joan Garriga sempre que pot torna als escenaris musicals. Amb la maleta sempre carregada de cançons noves de rúmbia vallesana, acompanyat dels Galàctic Mariatxis també revisitarà grans peces de la seva trajectòria.

SUU

SUU

Acompanyada de la seva banda, Suu és una de les cantautores més joves i amb més projecció del panorama català. 

Amb més de 60.500 seguidors a Instagram, la cantautora barcelonina ha connectat amb el públic jove a través d'unes cançons sinceres amanides de pop-fusió festiu. Natural (Halley Records, 2018) recull les seves vivències en primera persona, amb cançons que trenquen els esquemes de l'amor romàntic i que diuen veritats com temples, com ara “Lligar no és lo teu”. Suu (@tontaca13) és la veu d'una generació que té moltes coses a dir i que poc a poc agafa el relleu dels mestres de la fusió.

Escrites a casa a guitarra i veu, les cançons de Suu pugen de revolucions amb una banda potent en directe.

JUDIT NEDDERMANN

JUDIT NEDDERMAN

Una de les veus més encisadores del país presentarà a Clownia el seu tercer i celebrat disc, Nua.

La cantautora maresmenca ha aconseguit captivar tothom qui l'escolta. Judit Neddermann té una veu càlida i serena, i així ho ha demostrat al llarg de la seva discografia. El seu darrer disc, Nua (Satélite K, 2018), marca un nou capítol per a la cantant i compositora de Vilassar de Mar, amb unes lletres més acurades, íntimes i sinceres, bressolades per unes melodies que es mouen per la cançó d'autora, el folk i el pop.

Neddermann també treu la seva veu més soulera com a veu principal de The Gramophone AllStars Big Band, però a Clownia oferirà el seu registre més personal i emocionant.

JOAN DAUSÀ

JOAN DAUSÀ

El santfeliuenc mostra la seva faceta pop més alegre i festiva al seu últim disc, Ara som gegants.

Els reptes no espanten a Joan Dausà, ben al contrari, són el motor del seu projecte. Dausà està en un dels moments més dolços de la seva carrera musical i Ara som gegants (Promo Arts Music Records, 2018) l'ha situat com un dels cantautors de referència del panorama català. Elogiat pel públic i la crítica, el seu darrer disc recull himnes pop-folk com “La gran eufòria”, un dels temes més radiats de l'any passat.

El músic cuida cada detalls dels seus concerts i cada espai on hi canta se'l fa seu. Clownia no serà una excepció, sinó que serà una de les actuacions més íntimes i recordades de la sisena edició.

OQUES GRASSES

OQUES GRASSES

Sense dubte, els osonencs són un dels grups més populars i aclamats de l'any i a Clownia faran sortir el sol amb les seves cançons de pop-fusió i el seu imaginari oquístic.

El seu quart disc d'estudi, Fans del sol (Halley Records, 2019) conté 12 cançons brillants i encomanadisses. Ja ho diuen 'que aquí ningú neix preparat ni per ser jove ni per fer-se gran', però ells saben com créixer, superar-se i fer grans himnes. Oques Grasses han facturat el seu disc més ambiciós, acompanyat d'un seguit de videoclips en format curtmetratge rodats a Los Angeles, amb un equip 100% de Hollywood, dirigit per David Victori i amb l'actor Jan Cornet com a protagonista d'una història d'autosuperació.

Oques Grasses juguen prop de casa i de ben segur que la seva actuació al Clownia serà de les més especial de la gira estiuenca. 'La pau dels cargols és la nova religió!'

BUHOS

BUHOS

Una de les poques ocasions per veure les aus nocturnes aquest estiu serà al festival Clownia.

No és un comiat definitiu, sinó un fins aviat. La banda penedesenca s'acomiada dels escenaris aquest any i no tornarà fins l'any 2021 amb noves cançons. Una de les parades de la seva gira estiuenca serà a Sant Joan de les Abadesses, un escenari que ja és casa seva. Amb més de 4 milions de visualitzacions a Youtube del seu videoclip “Volcans”, convertida en una de les seves melodies imprescindibles, Buhos alçaran el vol amb la seva fusió festiva, estiuenca i positiva.

El seu últim àlbum, La gran vida (Música Global, 2018), està carregat de cançons d'amor, de llibertat i d'amistat, la millor banda sonora per a les nits més caloroses.

DOCTOR PRATS

DOCTOR PRATS

La nova gira dels terrassencs 'Avui lluny és més a prop' farà parada a la ciutat de Clownia amb el seu cançoner més celebrat.

Els concerts de Doctor Prats són una descàrrega d'adrenalina i serotonina extrema. La seva fórmula explosiva es troba en l'ADN de les cançons dels seus tres discos: Patates amb peix (autoeditat, 2015), Aham Sigah (Música Global, 2016) i Venim de lluny (Música Global, 2018). Aquest estiu els vallesans li donen una volta al seu repertori per sorprendre als seus fidels seguidors i tots aquells que els hi segueixin el ritme.

7 músics a l'escenari i un guió inesperat. Serà impossible no deixar-se portar i ballar sense parar!

MAFALDA

MAFALDA

Les valencianes Mafalda preparen un directe explosiu amb les cançons del seu nou treball, Palabras forman caos.

Són la nova generació de rock dur combatiu dels Països Catalans, que beuen de bandes del sud com La Gossa Sorda, La Raíz o Los Chikos del Maíz, però amb una personalitat pròpia. D'entre la multitud de formacions, Mafalda tenen més d'una noia en les seves files i el seu discurs ha evolucionat cap a una base sòlida feminista. Prova d'això és la coherència del seu últim disc, Palabras forman caos (Gaspatxo FestCultura, 2018), que se suma als anteriors Música basura (Vibes or Die, 2013), Nos deben una vida (autoeditat, 2015) i La última vez que te escucho (autoeditat, 2016).

MALANDRAS DJS

MALANDRAS DJS

Els ritmes llatins s'apoderaran de les darreres hores musicals de la mà de Malandras Djs a ritme de salsa i bachata.

Proposta nascuda a Caracas l'estiu de 2015, dos anys després va prendre forma per alliberar-se en les matinades més musicals amb una sobredosi de música llatina encomanadissa: salsa, bachata, reggaeton, moombahton i els millors hits comercials. Que tremoli la pista de ball que Malandras Djs porten la millor sessió llatina!

GIRACIRC

GIRACIRC

La Companyia de Circ Social GiraCirc, una companyia de circ formada per deu infants, presenta el seu primer espectacle mostra que després del Clownia actuarà al Giracirc i el Bioritme. La companyia és mixta, formada per infants amb risc d’exclusió i d’altres amb una situació normalitzada, per tal de potenciar l'inclusió social i l'aprenentatges de les tècniques de circ. L'escola de Circ Social de Giracirc va néixer fa tres anys. 

ROJO

ROJO

Una pallassa surt de la seva maleta i emprèn un viatge a la recerca de la llibertat, però es topa amb la frontera.

L'anhel de llibertat és el motor de Rojo, un espectacle protagonitzat per l'actriu i clown Mireia Miracle. A través de l'humor, el teatre gestual i el clown, l'artista interactua amb el públic i el fa partícep per reflexionar al voltant de les fronteres. Imatges poètiques, reminiscències del cinema mut de Charles Chaplin i gran dosi d'humanitat teixeixen el primer treball en solitari de Miracle, guanyador del Premi Circada OFF 2017 i Premi Zirkòlika com a companyia emergent 2018.

MIGHTY JAMBO

MIGHTY JAMBO

La cultura massai arriba a Clownia de la mà de la companyia d'acròbates kenians Mighty Jambo.

Una de les apostes internacionals de la sisena edició del Clownia és la mostra de circ internacional. Mighty Jambo Trust és una associació afincada a Nairobi (Kènia) que promou les arts i el desenvolupament a través de la formació d'acròbates. La iniciativa dona les eines artístiques als joves per a què s'empoderi i es pugui expressar a través de l'art. En la gira 2019 passaran per Clownia per presentar l'espectacle El caçador, les peripècies d'uns caçadors envers un guepard que es vol menjar el seu bestiar. Un espectacle basat en els assentaments massai de Kenia a través de vuit artistes molt ben coordinats realitzant piràmides, salts acrobàtics i equilibris de tota mena.

TREMENDU

TREMENDU

Somnis, pensaments i vivències fetes cançó en el projecte més íntim del músic Dani Rifà. De la rumba i el reggae, al rock a la vora del foc!

Faré bondat (Aumón, 2018) és el primer disc del projecte personal de Dani Rifà, un bandoler vestit de colors, un bandarra de llengua àgil que fa poesia però també fa festa en les seves cançons. L'anhel de portar-se bé és un desig que es desencadena en deu cançons d'autor però amb el recolliment d'una banda de ritmes accelerats. Rifà fa un pas endavant després d'iniciar el nou segle amb Tremendamente, la llavor del que ara presentarà a Clownia. Tremendu canta veritats com temples!

DI-VERSIONES

DI-VERSIONES

Aquelles cançons que no et pots treure del cap com mai les havies escoltades abans, de la mà d'una de les bandes més divertides i apassionades de Catalunya!

De vegades, els projectes més inesperats són els més desitjats, com és el cas de l'Orquestra Di-Versiones. Tot va sorgir a Calonge, ara fa uns deu anys, quan un grup de músics amics es van ajuntar per oferir una bona dosi de cançons mítiques per als veïns i veïns del municipi del Baix Empordà. Portadors de la festa més màgica, Di-Versiones són capaços de combinar grans hits de l'imaginari col·lectiu des dels anys seixanta fins a l'actualitat.

NATXO TARRÉS AND THE WIRELESS

NATXO TARRÉS AND THE WIRELESS

Les cançons de Bob Marley com no les havíeu sentit mai en un sentit homenatge capitanejat per un dels fundadors de Gossos, Natxo Tarrés.

L'any 1981 el món de la música va estar de dol amb el comiat d'una de les figures mundials, Bob Marley. L'artista de reggae jamaicà va trascendir per unes cançons carregades de compromís a ritmes pausats i sincopats. Autor de cançonc com ara “No woman no cry”, “Redemtion love”, “Could you be loved”, “Get up stand up” o “Is this love”, entre molts d'altres, Bob Marley és el centre d'aquest nou espectacle de Natxo Tarrés i la banda The Wireless, formada per músics de Gossos i Macaco. Un viatge sonor als setanta per a tota la família!

KARAMBA

KARAMBA

Set històries diferents dalt de l'escenari en una proposta musical multicultural que fusiona ritmes llatins, hip-hop i rap.

Ahyvin Bruno (veu), Paula Grande (veu), Meritxell Nedderman (teclat), Anahí Acuña (violí), Magalí Datzira (baix), Rita Baulida (pailas) i Ahylin Bruno (congues) són Karamba, una sorprenent nova banda integrada només per dones provinents de Catalunya, França, Veneçuela i Argentina. La diversitat musical rau en la combinació de el son, el txa-txa, el boogaloo, la timba, i la salsa, amb el rap i el hip-hop. Amb només un any de vida, Karamba ja s'han donat a conèixer bonament a la capital catalana i la seva primera vegada al Ripollès serà a Clownia.

COMPANYIA ELÈCTRICA DHARMA

COMPANYIA ELÈCTRICA DHARMA

La formació santsenca encendrà una de les nits de Clownia amb el seu espetec sonor i els cants a la llibertat del nou disc, titulat Flamarada.

La Dharma són una de les bandes més longeves del país, imprescindibles en la història recent de la música catalana. Després de la gira dels 40 anys, la Companyia Elèctrica Dharma han tornat a l'estudi per gravar noves cançons. El resultat ha estat fructífer a nivell creatiu i la banda publica una quinzena de cançons a Flamarada (RGB Suports, 2019). Un dels temes, concretament “Resistir és vèncer”, sorgeix d'un poema escrit per Jordi Cuixart des de la presó.

Superades les quatre dècades de trajectòria, la Dharma no s'aturen i la seva música està més viva que mai.

LA 33

LA 33

Des de Bogotà arriben els mestres de la salsa per excel·lència, l'Orquestra La33, per fer ballar a tothom a ritme caribeny!

Nascuda l'any 2001 a la casa dels germans Mejía, La33 és una de les bandes de referència de la salsa a nivell mundial. Els 12 músics bevien de tradicions musicals més urbanes, com el rock, el jazz, l'ska i el reggae, i prenent com a referència el format de les bandes de Nova York dels anys setanta, La33 va començar a fer camí a principis de segle però amb la salsa com a motor musical. Divuit anys després, han viatjat per mig món amb els seus ritmes caribenys, de percussions marcades i secció de vents brillant amb cançons reverencials com “La pantera mambo” o “Que rico boogaloo”.

ITACA BAND

ITACA BAND

La banda de Montcada i Reixac presentarà en la seva gira estiuenca el seu cinquè disc de rock-fusió, La lengua de los pájaros.

Des del 2012 Itaca Band remen amb el vent a favor pels mars musicals del mestissatge. Les seves cançons han captivat a un públic any rere any més nombrós. Després de La selva (Tercera Via, 2012), Rema (Propaganda Pel Fet!, 2013), Temerario (Propaganda Pel Fet!, 2015), Explosiva (Halley Records, 2017) i el senzill “Com si no hi hagués demà”, la banda s'embarca en un nou oceà de sons llatins, rock i reggae a La lengua de los pájaros (Halley Records, 2019). Noves cançons sorgides pels viatges de la banda al Japó i l'Índia, on han descobert que la música no entén de fronteres culturals i és el llenguatge de la llibertat.

TREMENDA JAURÍA

TREMENDA JAURÍA

El col·lectiu madrileny autogestionat aposta per la música electrònica i els ritmes més ballables del reggaeton o la cúmbia.

Si no es pot ballar, no és la nostra revolució! Aquest és el lema de Tremenda Jauría, quatre músics de la capital estatal amb esperit transformador i feminista, però també festiu. Des de la seva creació que la formació no ha parat d'escriure cançons que es troben en EP's, discos i videoclips: Mordiendo (Stepper Music, 2016), Cuentas pendientes (Stepper Music, 2017), Codo con codo (Propaganda Pel Fet!, 2018) i IV (Mauka / Gran Sol, 2019).

GREEN VALLEY

GREEN VALLEY

Bajo la piel és el nou disc de la banda euskal-catalana, un nou llançament de reggae i lírica.

El seu primer avançament “Donde irán” és un videoclip enregistrat a Barcelona, Sevilla i Senegal, una història plena de narrativa i compromís, un preàmbul del que serà la seva nova referència discogràfica, Bajo la piel. Mestres del reggae i el dancehall, Green Valley fan un pas més enllà i se situen com una de les bandes de referència a nivell estatal.

DJ OGT

DJ OGT

La millor selecció de mestissatge de la mà d'uns dels punxadiscos més populars dels Països Catalans. 

Amb la seva base d'operacions a Lo Submarino de Reus, Albert Salvat és un agitador cultural que a les nits es posa camises florejades per oferir sessions amb les millors cançons de música festiva actual. Del reggae al rock, passant per l'ska, els ritmes llatins i els grans èxits del pop, DJ OGT amenitzarà la matinada de dissabte a Clownia amb les melodies més encomanadisses i ballables.

CIRC BOMBETA

CIRC BOMBETA

La companyia de circ creativa i basada en la inclusió social debuta a Clownia amb un tast de la seva feina.

L'any 2008 es va encendre la bombeta de l'associació de circ Cronopios i l'Associació d'Integració Social Taller d'Idees. D'entrada, es va crear un taller perquè persones amb diversitat funcional poguessin aprendre i gaudir de l'art circense i treballar així la motricitat, l'autosuperació, la confiança i la creativitat. Després d'onze anys i la bona rebuda del projecte, Circ Bombeta ha esdevingut una companyia de circ que ofereix espectacles arreu del territori. A Clownia hi faran parada amb el seu darrer espectacle.

CIRCO NO ATO

CIRCO NO ATO

El col·lectiu de Río de Janeiro combina el llenguatge del circ contemporani amb diverses disciplines com malabars, acrobàcies aèries i clown.

La companyia està formada per 12 artistes i espectacle rere espectacle han consolidat el circ més grupal. Circ No Ato han viatjat arreu del món però tenen especial simpatia per Catalunya, ja que la tardor de 2015 van treballar en una residència a la Central de Circ de Barcelona. El seu univers també és social i és per això que han col·laborat amb Pallassos en Rebeldía i el Festclown al Brasil i Palestina. Crítica, humor, circ de cabaret i varietats, acrobàcies grupals i moltes sorpreses!

MOSTRA DE GLOSA EN FEMENÍ

MOSTRA DE GLOSA EN FEMENÍ

5 cantants i un acordió a mercè de la improvisació!

La glosa és una pràctica de tradició oral que comparteixen moltes cultures i a casa nostra hi està molt arrelada. A partir d'una melodia, les intèrprets glosen lletres improvisades creant una experiència única i irrepetible. A Clownia tindrà lloc una mostra de glosa en femení a través de cinc veus i un acordió marcant el ritme de la improvisació.

XIULA

XIULA

Un viatge a l'interior de cadascú, una pausa introspectiva amb les cançons del nou disc Dintríssim com a teló de fons.

L'animació musical de Xiula no té límits i en el seu nou disc, Dintríssim (autoeditat, 2018), els quatre músics proposen un trajecte per l'interior del cos humà per descobrir secrets i problemes que s'hi han de resoldre. Amb un llenguatge irònic, divertit i educatiu, la nova aventura dels quatre músics barcelonins tindrà diverses parades com ara el terror del sucre, el rap de les verdures i el peix, els polls, els mocs o les pantalles a les que tots estem embadalits.

Preparats per un viatge cap a un mateix? Dintríssim és apte per a tothom que tingui ganes de passa-s'ho bé!

STROMBERS

STROMBERS

Esbojarrats i gamberros, la banda de Cardona oferirà les seves millors gales com a un dels veterans més actius del cartell.

Són els reis antimonàrquics de la festa. Strombers celebren els 20 anys de trajectòria de la millor manera possible: de gira. Creadors d'himnes com “Borracha”, “Mercè” o “Generación Ska”, en el seu cançoner també hi ha un apartat especial per a les cançons que fan al·lusió a les festivitats populars, com ara “La nit de Sant Joan”, “Patum” o “Tocant el cel amb la mà”. Amb vuit àlbums a l'esquena, el sarau no s'atura i presentaran el seu darrer disc, Stromberland (Panda Artist, 2018), sense deixar de banda els seus grans èxits.

ASSOCIACIÓ DE CIRC DEL RIPOLLÈS

ASSOCIACIÓ DE CIRC DEL RIPOLLÈS

Gràcies a l'Associació de Circ del Ripollès (Arc), tots i totes les assistents al festival podran experimentar en primera persona les arts del circ!

Si teniu ganes d'aprendre a fer malabarismes, ballar amb un hula hoop o domesticar un diàbolo, l'Associació de Circ del Ripollès posarà a la disposició de tothom el material necessari per esdevenir tot un acròbata. A l'esplanada principal de Clownia al llarg de tot el dia i com a prèambul de les nits musicals, podreu practicar la disciplina que més us agradi!

SABANNI

SABANNI

Despistat i divertit, Sabanni portarà la seva bogeria i les trapelleries que el fan ser  un pallasso de cap a peus.

En Sabanni no surt de casa sense la seva inseparable maleta Cartró i la seva bicicleta Rodeta. Arribarà a Clownia amb un somriure d'orella a orella per passar-s'ho d'allò més bé, però és molt despistat i no comptava que ell és el protagonista de l'espectacle Amb P de Pallasso, un recull de les seves millors bogeries!

Darrere d'aquest nas vermells i dels sabatots s'hi amaga Jordi Saban. El mataroní ha treballat amb altres pallassos com Tortell Poltrona i Jango Edwards, ha participat al Circ Cric i Comediants, i des de l'any 2000 col·labora amb Pallassos Sense Fronteres.

La Veu. Ràdio de Sant Joan de les Abadesses

La veu

La Veu és l’emissora municipal de Sant Joan de les Abadesses. Com a mitjà públic, la seva direcció i el seu equip de col·laboradors tenen la voluntat i el compromís de fer visibles aspectes socials i de cooperació que no apareixen habitualment als grans mitjans de comunicació. Ho fa en un espai setmanal al seu magazín de capçalera i en col·laboració amb l’entitat local Ens Movem, que cada mes dedica les seves accions i activitats a donar a conèixer la feina de col·lectius, associacions i plataformes que lluiten per un món més just. Per aquest motiu, i seguint amb aquest esperit, La Veu ha decidit reforçar tota la tasca que fa l'Espai Consciència del festival, fent-li d'altaveu més enllà del recinte. Trobareu xerrades, entrevistes i altres continguts relacionats amb l’Espai Consciència a les xarxes socials i es podran recuperar a la carta.